Weromrop.nl - afleveringen

Welkom op weromrop.nl, de archiefwebsite van Omrop Fryslân. Bekijk hier een selectie uit de eerste twintig jaar Friese televisie, van 1985 tot en met 2005.

Mata Hari: de verbeelding van een mythe

14 Oktober 1990

Een greep uit de Mata Hari-vertolkingen leert, dat ieder weer met z'n eigen Mata Hari aan komt. Steeds opnieuw spreekt ze tot de verbeelding: de danseres, die als spionne de doodstraf kreeg. In het kader van het Frysk Festival verdiepte Rients Gratama zich in haar turbulente leven. De laatste maanden was een enthousiaste ploeg bezig om haar eigen Mata Hari in een musical vorm te geven.

It Fryslân fan Jos de Putter: In het voorbijgaan

08 November 1998

Vijf filmmakers zijn gevraagd om een documentaire te maken over de veranderingen in Fryslân. Het idee is geïnspireerd op het boek 'Hoe God verdween uit Jorwert' van Geert Mak. In deze film van Jos de Putter komen vier Friese dichters aan het woord die het landschap als thema hebben. Douwe Tamminga is in Raerd waar vroeger Jongema State stond, Baukje Wytsma vertelt over haar dorp Reduzum, Wilco Berga vaart op het water bij het Snitser Mar en Albertina Soepboer loopt op Schiermonnikoog. Iedere dichter vertelt over het landschap en leest tenslotte voor uit eigen werk.

It Fryslân fan Marijke Jongbloed: Buiten de schepping

22 November 1998

Vijf filmmakers zijn gevraagd om een documentaire te maken over de veranderingen in Fryslân. Het idee is geïnspireerd op het boek 'Hoe God verdween uit Jorwert' van Geert Mak. In deze film van Marijke Jongbloed 'Buiten de schepping' gaat het over het vissersdorp Moddergat. Ze volgt een groep Amerikaanse toeristen die leren over de ramp in 1883 toen 83 vissers omkwamen in een storm op zee. Teade Basteleur vertelt over zijn opa die de ramp overleefde.