Weromrop.nl - afleveringen

Welkom op weromrop.nl, de archiefwebsite van Omrop Fryslân. Bekijk hier een selectie uit de eerste twintig jaar Friese televisie, van 1985 tot en met 2005.

It Oare Fryslân 2: de Friese vrijheid

05 December 1999

It Oare Fryslân is een vierdelige serie over Oost-en Noordfriesland. In deel twee staat de Friese vrijheid centraal. Oebele Vries vertelt erover en laat onder andere de grafheuvel in Oost-Friesland zien waar koning Radboud zou zijn begraven in 2200 voor Christus. Ook kijkt hij in Aurich bij de Opstalsboom en in Warns bij de steen met de tekst Leaver dea as slaef.

Om Utens: Heinze Bakker

12 Maart 1998

In het programma Om Utens worden bekende Friezen geportretteerd die buiten Fryslân wonen en werken. Deze uitzending gaat over Heinze Bakker uit Heerenveen. Hij verliet Fryslân voor een baan in Hilversum als verslaggever.

It Oare Fryslân 3: de Noord-Friese taal

12 December 1999

It Oare Fryslân is een vierdelige serie over Oost-en Noordfriesland. In deel drie staat de Noord-Friese taal centraal, die nog steeds bestaat. Het wordt gesproken door zo'n 10.000 mensen in negen dialecten. Jarich Hoekstra van de Universiteit van Kiel werkt daar aan de Wörterbuchstelle sinds april 1999. Hij bestudeert de verschillende dialecten met anderen. Zoals het Ferring van het eiland Föhr. Verder zijn er opnames bij de NDR en dr. Jakob Tholund.